2012. február 9., csütörtök

Amikor a hit legyőzi az acélt

Tim Tebow, az amerikai foci csodagyereke


Sorozatos „cikizések", lesajnáló nyilatkozatok, cinikus internetes ellenkampány sem vette el Tim Tebow kedvét attól, hogy a profi sporttal járó dicsőséget hite népszerűsítésére is felhasználja.  A 24 éves amerikai futballjátékos az utóbbi hetekben alaposan rácáfolt a korábban őt inkább megmosolyogtatóan lelkesnek, mintsem tehetségesnek tartó szakemberekre. Beugró emberként bejuttatta a Denver Broncost a rájátszásba, ahol a tavalyi Super Bowl-döntős Pittsburg-öt búcsúztatta egy filmbe illő mérkőzésen.



Timothy Richard Tebow 1987-ben született a Fülöp-szigeteken, ahol szülei, Pam és Bob keresztény misszionáriusként tevékenykedtek. Édesanyja még várandós volt az ötödik gyermekként érkező Timmel, amikor elkapott egy súlyos vérhasfertőzést. Az orvosok próbálták a szülőket lebeszélni arról, hogy vállalják gyermeküket, mivel úgy vélték, a baba halva fog világra jönni, sőt, az anya élete is veszélyben forog. Azonban Pam nem adta fel, hite és férje támogatása megsokszorozta erejét, és pár héttel később egy gyönyörű, egészséges kisfiúnak adott életet, aki ma már, több szakértő véleménye szerint is, a valaha volt legerősebb játékos az irányítói poszton, a maga 190 cm és 110 kg fölötti termetével.  Tim és szülei a történtek miatt elkötelezett és sikeres kampányt folytatnak Amerikában az abortusz ellen.


A floridai Jacksonville-be való hazaköltözésüket követően az ifjút - testvéreihez hasonlóan - saját anyja oktatta az iskolai tanulmányokra. Tim magántanulóként is elkezdhetett a hozzá legközelebb eső csapatban játszani. Az ifjú titán ezt azzal hálálta meg, hogy többször is győzelemre vezette saját csapatait az amerikai bajnokságokon mind a gimnáziumi, mind az egyetemi éveiben. Rendkívüli teljesítményének köszönhetően ő lett az egyetlen futballista, aki már másodévesként is a magasba emelhette a legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman Trophyt. A diplomáját Tim úgy vehette át, hogy már 5 amerikai, 14 Délnyugati Konferencia- és 28 floridai egyetemi rekordot tudhatott maga mögött.


A 2010-es Denverhez való igazolását követően az edzője szerint nem tudott semmi igazán maradandót alkotni, ezért úgy tűnt, hogy a 2011-es szezont is a kispadról fogja szemlélni másodirányítóként. Azonban Tebow egy újabb esélyt kapott, amikor a csapat vezetése az 1 győzelem és 4 vereség mutatójú szezonkezdet után úgy döntött, hogy Tim ismét pályára léphet kezdőként. Tim irányítása alatt a „denveri paripák" szélsebes vágtába kezdtek, és zsinórban 6 győzelmet arattak. A 6 győzelemből 5-öt az utolsó negyedben való fordítással nyertek meg, ebből 3-at hosszabbításban. Ráadásul az első, Miami elleni találkozót 15-0-ról fordították meg az utolsó 3 percben, a Chicago elleni mérkőzést pedig kevesebb mint 2 perc alatt nyerték meg 10-0-ás hátrányból 10-13-ra. Ezek az eredmények példátlan rekordoknak számítanak az NFL történetében, és sok Tebow-kritikust meggyőztek arról, hogy a ligában leggyengébb passzolási hatékonysággal rendelkező Tim ettől függetlenül az egyik leg­ígéretesebb irányító: tipikus őserő, győztes típus, ide pedig ez kell.


A 6 mesés győzelmet követően azonban úgy tűnt, hogy megtalálták Tebow ellenszerét. A Denver veretlenségét a New England csapata törte meg, és ezt követően még két súlyos vereséget könyvelhettek el. Tebow és csapata az alapszakasz végén kivívta az AFC nyugati csoportján belül az elsőbbséget, így 6 év után ismét bejutottak a rájátszásba.


Itt a Denver csapata az első körben a tavalyi döntős Pittsburgh Steelerst fogadhatta hazai pályán, de  a szakértők így is egyöntetűen az „acélvárosi" vendégcsapatnak jósoltak fölényes diadalt. Azonban a Denver - Tim kiváló passzjátékának is köszönhetően - döntetlent produkált rendes játékidőben. A mérkőzés folytatása pedig ma már történelem, ugyanis Tebow a hosszabítás első pillanataiban 80 yardos (a pálya összesen 100 yard) „touch down"-t ért el Demaryius Thomas elkapó- és futójátékának köszönhetően, amely egyben a meccs végét és a Broncos legjobb nyolcba jutását is jelentette. Menetelésüknek az idei bajnokaspiráns New England az elmúlt hétvégén véget vetett. Azonban a Tim Tebow által vezetett csapatnak nincs oka szégyenkezni, ugyanis így is minden előzetes várakozás fölött teljesítettek az idei szezonban.


A fiatal játékos nem csak a játékával keltett figyelmet. Tebow ugyanis hitvalló keresztényként mindent megtesz azért, hogy népszerűsítse a kereszténységet és a bibliai értékrendet. Tim egyetlenegy sajtótájékoztatón sem mulasztja el annak a lehetőségét, hogy hálát adjon Jézus Krisztusnak, és megköszönje a csapattársai által nyújtott támogatást. Amellett, hogy nem bulizik és nincs káros szenvedélye, kijelentette, hogy neki a felesége lesz az első nő az életében.


Névjegyévé vált az úgynevezett „tebow"-zás (tebowing), ami a térdre ereszkedve való imádkozást jelenti. Tim szokása divattá lett: vannak, akik viccből, cikizésből - az interneten például százával tűntek fel az imádkozó testtartást kifigurázó képek is -, mások viszont komolyan „tebow"-znak. Mivel Tim születését és életét isteni csodának tartja, ezért minden meccs előtt és után Istennek ad dicsőséget ilyen formában.


A Tebow-szabályként elhíresült tilalom pedig azt hivatott megakadályozni, hogy az amerikaifutballisták a szemük alá fessenek üzeneteket. Ugyanis az eredetileg a fényvisszaverődést csökkentő szem alatti festésre Timothy bibliai igehelyeket írt fel. Ennek egyik eredményeként például a „János 3:16"-ra az egyetemi bajnokság döntője után milliók kerestek rá a neten, hogy megismerjék a játékos által népszerűsített üzenet tartalmát, vagyis az evangéliumot.


A fiatal sportoló bátor és határozott kiállása Jézus Krisztus mellett nem mindenkinek tetszik. Idei utolsó meccse előtt az amerikai Salem több boszorkánya bejelentette, hogy szeánszot tartanak, amelynek keretében különböző okkult praktikákat vetnek be ellene, hogy ezzel segítség győzelemre az ellenfél csapatát.


Tim úgy gondolja, hogy az ige hirdetése csak akkor éri el a célt, ha egy hiteles életvitel áll mögötte. Ennek köszönhető a hihetetlenül inspiráló játéka, és a mindenkibe lelket és erőt öntő karaktere. Igazi vezéregyéniség, aki teljesítményével és hitével többször is a hátán vitte a csapatát, amely egy évvel ezelőtt még sereghajtónak számított a ligában. Akaraterejét bizonyítja, hogy nem egyszer törött végtaggal vagy ficammal játszott végig meccseket, sőt volt rá többször is példa, hogy ilyen állapotban fordított csapatával. Küzdeni tudása ebben a sportban is tekintélyt parancsoló, még az ellenfelei is szuperlatívuszokban beszélnek róla. Sikereiért Istennek adja a hálát, bevételei jelentős részét karitatív célokra fordítja. Alapítványa többek között egy kórházat és egy árvaházat is működtet. Ha ilyen töretlen tempóban halad előre a jövőben is, akkor még sokat fogunk hallani róla.

                                              Forrás:www.hetek.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia. Kérlek szólj hozzá